Beleggen 101


Beleggen: wat is het en hoe werkt het?

Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel in een bedrijf zijn, maar ook een obligatie, een grondstof, een cryptomunt of een vastgoedobject. Beleggen kan een manier zijn om je geld te laten groeien op de lange termijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

Wat heb je nodig voor beleggen?

Om te starten met beleggen heb je drie dingen nodig:

  • Een doel waarvoor je wilt beleggen. Dit kan bijvoorbeeld een aanvulling op je pensioen zijn, de studie van je kinderen, of een grote aankoop in de toekomst. Een duidelijk doel geeft je houvast en motivatie om te beleggen.
  • Een bedrag dat je kunt missen. Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven of voor onvoorziene omstandigheden. Zorg dat je altijd een buffer hebt voor noodgevallen. Beleg ook alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen, want beleggen is geen snelle manier om rijk te worden.
  • Een manier om te beleggen. Je kunt zelf beleggen of laten beleggen. Als je zelf belegt, kies je zelf waarin je wilt beleggen en wanneer je wilt kopen of verkopen. Je hebt hiervoor een beleggingsrekening nodig bij een bank of broker. Als je laat beleggen, besteed je het beheer van je geld uit aan een professional die voor jou belegt volgens jouw wensen en doelen. Je hebt hiervoor een rekening nodig bij een vermogensbeheerder of een beleggingsfonds.

Hoe werkt beleggen?

Beleggen werkt als volgt:

  • Je kiest een manier om te beleggen: zelf of laten beleggen.
  • Je opent een rekening bij een bank, broker, vermogensbeheerder of beleggingsfonds.
  • Je stort een bedrag op je rekening dat je wilt beleggen.
  • Je kiest waarin je wilt beleggen: aandelen, obligaties, grondstoffen, cryptomunten, vastgoed of andere mogelijkheden.
  • Je koopt de gewenste beleggingen tegen de huidige prijs op de markt.
  • Je volgt de ontwikkeling van je beleggingen en ziet hoe ze meer of minder waard worden.
  • Je verkoopt je beleggingen als je tevreden bent met het resultaat of als je het geld nodig hebt.

Wat zijn de voordelen van beleggen?

Beleggen heeft verschillende voordelen voor zowel de belegger als de maatschappij:

  • Voor de belegger is beleggen een manier om zijn geld te laten groeien op de lange termijn, door te profiteren van de stijging van de waarde van zijn beleggingen of van het rendement dat hij ontvangt in de vorm van dividend of rente. Beleggen kan ook meer opleveren dan sparen, zeker als de spaarrente laag is.
  • Voor de maatschappij is beleggen een manier om kapitaal te verschaffen aan bedrijven, overheden en projecten die geld nodig hebben om te groeien, te innoveren of te verduurzamen. Beleggen kan ook bijdragen aan het stimuleren van de economie, het creëren van werkgelegenheid en het oplossen van maatschappelijke problemen.

Wat zijn de nadelen van beleggen?

Beleggen heeft ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Voor de belegger is beleggen een complexe en risicovolle activiteit die veel kennis, verantwoordelijkheid en discipline vereist. Beleggen is geen garantie voor succes, want de waarde van je beleggingen kan stijgen, maar ook dalen. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen door marktschommelingen, koersdalingen, faillissementen of fraude.
  • Voor de maatschappij is beleggen een controversiële en onvoorspelbare activiteit die juridische, ethische en sociale dilemma’s oproept. Beleggen kan ook misbruikt worden voor illegale of immorele doeleinden, zoals witwassen, belastingontduiking of speculatie.

Hoe start je met beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen, dan kun je de volgende stappen volgen:

  • Bepaal je doel en doelgroep. Wat wil je bereiken met beleggen en voor wie wil je waarde creëren? Hoe beter je je doel en doelgroep kent, hoe makkelijker het is om passende beleggingen te vinden en te kiezen.
  • Bepaal hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Hoeveel geld kun en wil je missen? Hoe lang kun en wil je het missen? Hoeveel rendement verwacht en accepteer je? Hoe ga je om met tegenvallers en verliezen?
  • Kies een manier om te beleggen: zelf of laten beleggen. Wat past beter bij jouw wensen, doelen en mogelijkheden? Hoeveel tijd, kennis en ervaring heb en wil je besteden aan beleggen? Hoeveel kosten ben je bereid te betalen voor het beheer van je geld?
  • Kies waarin je wilt beleggen: aandelen, obligaties, grondstoffen, cryptomunten, vastgoed of andere mogelijkheden. Wat spreekt jou meer aan: groei of stabiliteit? Rendement of zekerheid? Diversiteit of specialisatie? Duurzaamheid of winstgevendheid?
  • Leer meer over beleggen en blijf op de hoogte. Hoe ga jij meer kennis opdoen over beleggen? Hoe ga jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, trends en nieuws? Hoe ga jij leren van andere beleggers, experts of communities?

Conclusie

Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel in een bedrijf zijn, maar ook een obligatie, een grondstof, een cryptomunt of een vastgoedobject. Beleggen kan een manier zijn om je geld te laten groeien op de lange termijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Om te starten met beleggen heb je een doel, een bedrag en een manier om te beleggen nodig.